Jumat, 19 April 2019
The Passion
The Passion (De passie) is een Nederlands muzikaal-Bijbels evenement over het lijden en sterven van Jezus Christus, dat sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden, telkens in een andere Nederlandse stad. Het evenement wordt ook rechtstreeks op televisie uitgezonden. In 2015 werd het evenement voor het eerst ook rechtstreeks op de radio uitgezonden.
Het evenement is een samenwerkingsproject van de omroepen EO-KRO-NCRV, diverse non-profitorganisaties, kerken alsmede de plaatselijke gemeente. De samenwerkende organisaties zien in het evenement een missionaire kans om aandacht te besteden aan Pasen.
Het evenement radio, televisieprogramma The Passion is deels geïnspireerd door het lokale evenement de Manchester Passion. Een televisieregistratie hiervan wordt op Goede Vrijdag 2006 door BBC Three uitgezonden. Jacco Doornbos, directeur van het productiebedrijf Mediawater, haalde het evenement naar Nederland en ontwikkelde het tot televisie-evenement. De eerste Nederlandse versie werd op Witte Donderdag 2011 gehouden op de Markt in Gouda en rechtstreeks uitgezonden op de televisie. Het bleek succesvol en sindsdien wordt er jaarlijks op Witte Donderdag een nieuwe editie gehouden en live uitgezonden.
Op Witte Donderdag, drie dagen voor Pasen, wordt het evenement gehouden op een plein in het centrum van een Nederlandse stad.
Op dit plein is een podium opgebouwd waar bekende Nederlanders het paasverhaal vertellen. Dit gebeurt aan de hand van bepaalde passages uit het Bijbelse lijdensverhaal van Jezus, afgewisseld met live gezongen bekende Nederlandse popnummers. Muziek van onder andere Marco Borsato, BLØF, Guus Meeuwis, Stef Bos, Frank Boeijen en Nick & Simon zijn reeds gebruikt. De (teksten van de) popnummers krijgen voor de bezoekers en kijkers een nieuwe betekenis als ze geplaatst worden in de context van het verhaal van The Passion. Een verteller verbindt het verhaal van The Passion aan de actualiteit en de stad waar The Passion wordt gehouden.
Tijdens het evenement en live televisieuitzending draagt een groep van 40 personen om beurten een groot wit verlicht kruis, naar het podium op het plein. Het kruis weegt meer dan 250 kilogram het is zes meter lang. Achter het kruis lopen een groep van maximaal 1.000 mensen mee in een processie. The Passion is ook via internet ook te volgen via een tweede scherm op de site van het evenement. Hier kan ook virtueel worden meegelopen met de processie. In 2016 kon voor het eerst ook via Twitter worden meegelopen met de processie.
The Passion is een project tussen de omroepen EO en KRO-NCRV, de protestantse en rooms-katholieke kerken in Nederland en diverse non-profitorganisaties, zoals het Nederlands Bijbelgenootschap. Het doel is om het lijdensverhaal van Jezus onder de aandacht te brengen en toegankelijk te maken voor een breed publiek en nieuwe generaties die het verhaal niet (meer) kennen. De Bijbelpassages die worden worden gebruikt in de dialogen zijn rechtstreeks afkomstig uit de Bijbel in Gewone Taal.
De gaststad wordt jaarlijks gekozen aan de hand van verschillende factoren. De gekozen gaststad wordt in principe in het najaar, in oktober/november bekendgemaakt.
De bekendheid bij de Nederlandse bevolking. Hierbij kan een lokaal thema, dat aansluit bij het verhaal van lijden en wederopstanding, helpen. Zo werd bijvoorbeeld de editie van 2015, gehouden in Enschede, gekoppeld aan de vuurwerkramp – dat jaar 15 jaar geleden – en de daaropvolgende herbouw van de nieuwe wijk Roombeek.
De aanwezigheid van een grote ruimte waar tussen de 20.000 en 25.000 mensen terechtkunnen. In deze ruimte wordt het podium opgebouwd. Verder is er ook een overloopterrein vereist.
De mogelijkheden om de verschillende scènes uit het verhaal op te nemen.
Verder wordt er gekeken naar spreiding door het land. De eerste drie edities vonden allen plaats in de provincie Zuid-Holland. Met de vierde editie, die in Groningen werd gehouden, werd The Passion voor het eerst buiten de Randstad opgevoerd en sindsdien wordt er met de locaties geografisch gespreid door heel Nederland. De editie van 2019 wordt gehouden in Dordrecht.
De muziek die in The Passion wordt gebruikt, zijn bestaande, Nederlandstalige nummers die qua tekst het lijdensverhaal kunnen ondersteunen. Het meeste van deze nummers is van Nederlandse bodem, maar er zijn ook enkele Vlaamse nummers gebruikt, voornamelijk van Clouseau.
Aanvankelijk worden de nummers (nagenoeg) ongewijzigd ten gehore gebracht. In 2015 is er echter voor het eerst een mash-up van twee verschillende nummers langsgekomen (Donker hart van BLØF met Laat mij in die waanvan Guus Meeuwis). Bij de 2018-editie zullen er meerdere mash-ups de revue passeren.
In principe wordt er bij iedere editie weer een geheel nieuwe soundtrack samengesteld. Toch zijn er een aantal nummers meerdere keren langsgekomen. Zo is het nummer Zwart wit van de Frank Boeijen Groep tot op heden in iedere editie aanwezig geweest.
By
Zapapua
-
06.02