Kamis, 18 April 2019

6 Mei: Rusland, de toekomst die nooit kwam

De toekomst die nooit kwam. Hoe Rusland worstelt met zijn verleden

In samenwerking met Athenaeum Boekhandel en Uitgeverij Van Oorschot

Evenement
Als gevolg van revolutie, oorlog, hongersnood, sociale experimenten en een jacht op ‘vijanden van het volk’ lieten in de Sovjet-Unie in de twintigste eeuw vele miljoenen mensen het leven. Aan het eind van de eeuw viel de Unie ook zelf uit elkaar. Hoe gaat Rusland hiermee om?
Het Rusland van nu weet daar niet goed raad mee. Nu de Rode Utopie een Potjomkin-toekomst is gebleken, vallen de Russen terug op het verleden. De na de revolutie samen met zijn gezin op bloedige wijze vermoorde keizer Nicolaas II is door de Russisch-orthodoxe kerk heilig verklaard, terwijl het eeuwfeest van de revolutie in november 2017 vrijwel ongemerkt voorbijging. Vladimir Poetin onthulde in Moskou een Rouwmuur voor de slachtoffers van de terreur, tegelijkertijd eert hij massamoordenaar Jozef Stalin als de overwinnaar op nazi-Duitsland. Poetins Rusland bouwt zijn nationale identiteit op overwinningen en heldendaden uit het verleden, vóór en na 1917, en houdt de herinnering aan de gruwelen van de eigen geschiedenis liever op een laag pitje.

Het evenement vindt maandag 6 mei plaats van 17:00 uur tot 18:30 en is gratis toegankelijk. Wel vooraf aanmelden. HIER kan dat en is ook meer informatie.

Commentaar Blik op NOS-journaal
De toon is gezet:
"Het Rusland van nu weet daar niet goed raad mee"

Rusland weet juist best raad met haar verleden en ook haar toekomst. Het is eerder het Westen dat de weg kwijt is onder het juk van en als onderworpene van anderen. Aan Moskou ligt het niet om de verhoudingen in Europa op te poetsen. Maar de EU mag niet van Pete Hoekstra. Macron lijkt ook niet goed raad te weten met de protesten in zijn land. Hij zet nu flitslampen in om het filmen van de terreurdaden van zijn ordetroepen te verhullen.